Bulletin of the Faculty of Education, Wakayama University. Natural science 54
2004-02-27 発行

Influence of the Nutritional Consciousness and Knowledge of Dietary on the Eating Habits in Life Span

生涯における食生活に対する関心・意識・知識が健康的な食行動に及ぼす影響
Hosotani, Keisuke
Kishida, Etsu
Masuzawa, Yasuo
Horikoshi, Masako
Kubo, Kaori
Nakanishi, Yoko
Naruse, Akiko
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jpn
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53
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61
Abstract
国民の各年齢における「食品、栄養および調理への関心・意識」や「疾病や栄養素に関する知識」及び日常の種々な食行動の実態を知るために、近畿地方に住む10代~60才以上の男女1,707名を調査し分析した。1.食品、栄養および調理への関心と意識や栄養的満足度は、10代や20代で最も低く、高年齢になるほど高かった。また女性より男性で著しく低かった。2.栄養などに関する関心・意識も栄養素に関する知識も多いほど、健康的な食行動を増加する傾向であった。その影響は、女性よりも男性において、高年齢より低年齢において顕著であった。3.食品、栄養および調理に関する関心、意識や知識の主要な情報源は、家族、学校、雑誌であった。その寄与度は、年齢と共に変化した。これらの結果から、生涯において食品、栄養および調理に村する関心や意識や知識を高めることが、健康的な食行動にとって重要で有ることが明かとなった。
Abstract Alternative
In order to examine a nutritional consciousness, knowledge of dietary and eating habits among a general population in the Kinki district, a random sample of 1707 were asked to fill out questionnaires with the following trends noted: 1) With regard to a personal nutritional consciousness felt satisfaction in ones own diet, a low level of consciousness among the younger age group (10-30yrs) and a higher one among a higher aged group (30-70yrs.) 2) A high nutritional consciousness factor and a knowledge of what compromises a healthy diet appear to affect positive eating habits toward a healthy lifestyle. 3) Main information sources concerning diet and eating habits factors were the family, school, and magazines, however, a self reported dependency on these sources varied according to age. These trends suggest that raising consciousness and general knowledge of ones own diet and related lifestyle matters are important for a healthy life and longer life span.
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